Wrath of Man

régiiskolás akció-krimi by Guy Ritchie

2021

Na, jó, ezt nem láttam jönni! Egyrészt nem számítottam rá, hogy alig egy évvel a Gentlemen után Guy Ritchie új filmmel fog jelentkezni, ráadásul ez most valahogy annyira radar alatt kúszott be, hogy én kb. egy héttel ezelőttig azt se vágtam, hogy ez egyáltalán jön. Másrészt meg oh boy, de rég láttam már ennyire baszó, régi vágású akciófilmet!

Őszinte leszek, én nem tudtam annyira örülni a Gentlemennek. Persze fan service volt, meg minden, hatalmas karakterekkel és dumákkal, de a sztorija kifejezetten bénára sikeredett, így én már nem igazán számítottam Ritchietől semmi komolyabbra. Főleg, hogy sokszor okozott már csalódást (pl. a Holmes filmek, a Man from U.N.C.L.E., az Artúr király, stb.), de ez most tényleg kikúrt jó lett!

A történetről egyébként jobb minél kevesebbet tudni, úgyhogy legyen elég annyi, hogy Statham jelentkezik egy cash-in-transit céghez vagyonőrnek, de már az első pillanattól fogva lehet tudni, hogy sokkal OP-bb, mint amennyire azt a teszteredményei sejtetni engedik. És hát ugye ahol sok pénz mozog, ott előbb-utóbb balhé is lesz.

S bár a sztoriban semmi eredeti nincs, mégis nagyon szépen bontja ki a szálait a kilencvenes évek stílusában. Hiányzott már ez a fajta klasszikus történetvezetés, ami már az első perctől fogva magával ragad, és nagyon kellemes tempóban adagolja az információkat, mindvégig fenntartja a feszültséget, és bár tele van kiszámítható fordulatokkal, mégis izgalmas tud lenni. No, meg persze látványos, ami egy akciófilmnél szintén nem elhanyagolható szempont. De az ilyesmit Statham már amúgy is kisujjból kirázza, viszont rég hozott ennyire rideg, badass karaktert, mint itt.

Ja, és ennek is olyan zenéje van…! Az utóbbi időben nagyon meg vagyok elégedve az OST-kkel, szerintem évek óta nem volt ennyi figyelemre méltó filmzene, mint most az elmúlt egy évben. De annak én csak örülök, ha a sok generic fos után újra divatba jönnek a karakteres(ebb) filmzenék.

Ahogy az ilyen keményebb, maszkulin cuccokra is lenne még igény, mert jó-jó, bizonyos fokig ezek a mostanában divatos videojátékszerű komolytalankodások is szórakoztatóak tudnak lenni, de azért mégis csak ilyen egy igazi, vérbeli akciófilm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük