Spiral

horror (of filmmaking)

2021

A filmkészítésnek nem lenne szabad műszakos munkának lennie. Legalábbis nem abban a szívszorító, Homer Simpson-i “Do it for her” értelemben, ahová két lábon járó személyes tragédiák vonszolják be magukat minden egyes áldott nap.

Már pedig látom magam előtt azokat a szerencsétleneket, akik a Fűrész KILENCEDIK részén voltak kénytelenek dolgozni. Megtört, kiüresedett lelkek, ahogy a Starbucks kávéjukba kapaszkodva próbálják túlélni a soron következő meetinget a writers’ roomban, ahol már a falakról is lesír a nyomorúság, s árad belőlük a beletörődés mocskos bűze. Ahogy értelmetlen forgatási napok végén enerváltan szisszentik fel otthon az első dobozos sörüket, azon mélázva, hogy vajon ki hazudta nekik először azt, hogy ez egy kreatív munka lesz.

Tulajdonképpen felfoghatjuk ezt a filmet egyfajta segélykiáltásként is. A készítők ezzel adták tudtunkra, hogy már nem is próbálkoznak. Minimális energiabefektetéssel megcsinálták, amit a főnökök kértek, remélvén, hogy úgy is megbukik, s nekik nem kell végre több ilyen fos folytatást kiszenvedniük magukból. Ebben partnerük lehetett a magyar szinkronstúdió is, akik életük legrosszabb munkáját szállították nekik. Bajtársiasságból be is írok nekik egy kisötöst, zölddel!

Mindenesetre tényleg elképesztő, hogy hova devalválódott ez a – hajdan szebb napokat látott – franchise. A sorozat signature move-jának is beillő Rube Goldberg gyilkológépek mostanra erőltetettebbé váltak, mint a kormány gyurcsányozós propagandája. Ami az első részekben még hatásos, a későbbiekben pedig szimplán öncélú volt, az mostanra totálisan érdektelenné lett. A legcsekélyebb dilemma és morális útravaló nélkül nézhetünk végig számunkra ismeretlen karaktereket a létező legértelmetlenebb módokon meghalni. Közben pedig haloványan felsejlik egy olyannyira harmatgyenge bosszútörténet, hogy az külön “sorry excuse of a” jelzőt érdemel.

A komplett stáb mellett igazából Chris Rockot sajnálom a legjobban. Szerencsétlen megpróbált kitörni a skatulyából, és életében talán először valami komolyabb szerepet eljátszani. Nem rajta múlt, hogy akarata ellenére ez is komédiába fulladt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük