Oxygen

klausztrofób sci-fi monodráma

2021

Nagyon nem megy a Netflixnek ez a sci-fi ipar. Sorra baltázzák el az – egyébként remek – ötleteket, a végletekig feszítve ezzel a suspension of disbelief kereteit. Pedig ha valaki, én aztán nem vagyok tudósember. Már a középiskolában sem tanultam természettudományos tárgyakat, az ilyen jellegű ismereteim valószínűleg átlag alattiak. Ráadásul bármikor hajlandó vagyok a tudományos hitelességet feláldozni a fikció oltárán, úgy is mondhatnám, hogy a sci-vel szemben mindig is a fi-t részesítettem előnyben. De van az a szint, ami már olyan mértékben szembemegy a józan paraszti ésszel, olyan mérhetetlenül ostoba, hogy az már vállalhatatlan. Na, és ha valamiben, ebben a Netflix saját gyártású sci-fi-jeire valahogy mindig lehet számítani. Mintha direkt csinálnák.

Pedig az alapötletre nem lehet panasz. A Buried női megfelelőjében Mélanie Laurent egy cryochamberben tér magához, nem emlékszik semmire; nem tudja, hogy került oda, nem tudja, miért, és fogalma sincs, hogy juthatna ki. Idegállapotán az sem igazán segít, hogy a pod fedélzeti mesterséges intelligenciája, MILO sem képes a kérdéseire érdemi válaszokat adni, viszont legalább a rohamléptekben csökkenő oxigénszintről rendszeres tájékoztatást ad.

A felütés tehát kellőképpen erős, a bezártság és kilátástalanság okozta feszültség remekül átélhető, klausztrofóbia nélkül is fojtogatólag hat az emberre. Ami viszont utána történik az minden képzeletet alulmúl, minden egyes plot twisttel egyre csak rosszabb lesz.

Innentől SPOILERES rant következik, úgyhogy csak az olvasson tovább, aki már látta a filmet!

Mert hát mi az Isten haragja volt ez?! Volt egy tudós szerelmespár, ahol a csajnak PTSD-je volt a patkányos kísérleteitől, a csávót meg elvitte valami rejtélyes vírus, amiről kimatekozták, hogy két generáción belül kipusztítja az emberiséget. Ezért a tudósok a nyilvánosság teljes kizárásával fellőttek egy űrhajót tizenpárezer klónnal a fedélzetén, hogy az majd elmegy egy – emberi életre finoman szólva sem ideális – bolygóra, hogy ott majd kurva jó lesz nekik. Ezt természetesen még a Holdhoz érés előtt telibe kapta egy aszteroida, ezért páran ott helyben megmurdeltek, a csaj meg felébredt. Az AI ahelyett, hogy azonnal leszedálta volna a faszba, hagyta őrjöngeni, meg E.T. módjára hazatelefonálni. Mert hát mi sem természetesebb, minthogy az ilyen cryochamberekben van net, fel lehet hívni a Rendőrséget, akiket utána a minisztérium azonnal leállít a faszba. Az is kiderült, hogy a csaj eredeti verziója már öregasszony, a csávója rég elpatkolt, de azért a demens anyját (feltéve, hogy valóban az volt) sikerült felhívnia. Sőt, még saját magát is, aki először elküldte a faszba, aztán valami végtelenül ostoba módon mégis segített neki, persze mindig szándékosan ügyelve arra, hogy kellőképpen rejtélyesen fogalmazzon, hiszen különben hogyan töltötték volna ki a játékidőt, ugyebár. A csaj menet közben rájött, hogy a halott csávójának klónja is ott van a hajón, ráadásul kutya baja, úgyhogy újra nagyon motivált lett túlélni. De mire az összes puzzlet megfejtette, kifutott az időből, de aztán kiderült, hogy mégse, mert arra még az AI se gondolt, hogy van ott még oxigén, csak át kell irányítani. Úgyhogy a csaj innentől nyugodtan hajthatta már újra álomra a fejét, egészen véletlenül pont akkor, amikor az űrhajó amúgy is hiperűrugrásra készült. Megérkezvén pedig rögtön le is potyogtatta őket a bolygóra, mint juharfa a magvait, mert ugye ez így működik. Odalent meg aztán rögtön dúlt is a láv, az meg látszólag senkit nem zavart, hogy mit fognak ott enni, meg ilyesmi. De hogy egyáltalán minek mentek oda?! Miért nem voltak jók ezek a klónok ott a Földön? Várták volna meg, míg kipusztul a vírus, azt’ nagy jó! És ha már ennyire reménytelen volt a helyzet, miért klónokat lőttek fel? Miért kellett ezt teljes titokban tartani? Miért egy ennyire alkalmatlan bolygóra küldték őket? Miért volt net, meg beszélgetős AI a podokban, ha amúgy az volt az elvárt működés, hogy lefagyasztva tolják végig az egész utat? Miért volt rajtuk “ablak”? Az AI miért azzal a béndzsa tűvel próbálta megszúrni a csajt, ha amúgy a lábán keresztül is benyugtatózhatta volna? Eleve miért hagyta ébren, miért hagyta oxigént pazarolni? A TEK miért állította le az öreglányt, hogy segítsen a klónjának? És a legfontosabb, miért volt ez is ugyanolyan értelmetlen, mint az összes többi netflixes fos?!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük