The Tomorrow War

szegény ember függetlenség napja

2021

2022. December. Egy olyan világban, ahol soha nem volt Covid, viszont karácsonykor is van foci VB. Épp a brazilok játszanak, mikor a pálya közepén megjelenik egy portál, s kijön rajta egy halom katona, akik a világ szeme láttára bejelentik, hogy 30 év múlva pusztító háború lesz, ráadásul földönkívüliek ellen, és hogy már csak a múlt emberei segíthetnek. De nem úgy, hogy a múltban megakadályozzák a háború kitörését, hanem hogy kölcsönadnak olyan cannon foddereket, akiknek az előbbre hozott halála (talán) nem befolyásolja a jövőt. (Azért a zárójel, mert valójában ezzel vajmi keveset foglalkozik a film)

Lássuk be, már ez alapján is rettenetesen sántít a történet. Rendesen megdolgozza az ember suspension of disbelief-jét, de érdemes kitartani, mert a jobb pillanataiban olykor Independence Day-i magasságokba emelkedik. Úgy is mondhatnám, hogy valahol a sajtreszelő és a tisztes guilty pleasure között ingázik félúton.

Kár, hogy meg sem próbált olyan szatirikus lenni, mint a Starship Troopers, pedig lettek volna itt érdekes társadalmi kérdések, de ezeket sajnálatos módon kizárólag díszletként használja a film. Gondolok ilyenekre, hogy a jövő tömegével dobálja vissza a múltba a PTSD-s roncsokat, miközben állandóak a zavargások, tüntetések, s olyan gazdasági összeomlás fenyeget, amely ellehetetlenítené, hogy az emberiség egyáltalán megélje az alien invázió kezdetét. Ráadásul oldalágon még a globális felmelegedés témája is becsúszik.

Jó kérdés, hogy minek is ennyi érdekes téma egy agyatlan blockbusterbe, ha nem is akar velük foglalkozni. Pláne ha arra sem veszi a fáradtságot, hogy legalább a sci-fi részeket rendesen megpróbálja megmagyarázni. Ráadásul itt lett volna az évtized cliffhangerének a lehetősége, de a készítők még csak meg se próbáltak rámenni!

A harcolós részek sem túl eredetiek, de legalább jól néznek ki, meg hangulatosak, meg ebbe keveredik már némi Alien is, csak hogy még több legyen a pofátlan nyúlás. (Mit is írtam múltkor az eredeti ötletek hiányáról? 😃) Szinte biztos vagyok benne, hogy ezzel eredetileg a mozikat akarták megcélozni, csak aztán jött a járvány, a készítők pedig inkább eladták az egészet az Amazonnak.