Black Widow

ScarJo jutalomjátéka

2021

Magam is azok közé tartozom, akiknek az Endgame-re meglehetősen elege lett már az MCU-ból. Unalmasnak találtam, hogy már 10 éve ezt nézzük (azóta 13), de leginkább azt, hogy a Marvel nyomán a képregényfilmek szinte teljesen kannibalizálták Hollywoodot. Ráadásul azt éreztem, hogy az Endgame-mel kulminálódott valami, hogy innen már csak lefelé vezet(het) az út, és hogy ennek én már nem kívánok a részese lenni.

Ehhez képest azóta is csak kapkodom a fejem, mert a Marvel folyton meg tud lepni valamivel. A Disney+-os sorozataik egytől egyig jobban sikerültek a vártnál, a Phase 4 nyitófilmje – a Black Widow – pedig továbbra is mérnöki pontosságról tesz tanúbizonyságot. És ez a legdurvább ebben, Kevin Feige csapata látszólag nem tud hibázni.

Nyilván nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy elsősorban a Budapesten forgatott jelenetek miatt voltam kíváncsi erre a filmre. Csodás fővárosunk azonban végül sokkal kisebb szerepet kapott, mint amire számítottam, cserébe viszont kaptam egy olyan látványos és szórakoztató akciófilmet, ami minden előzetes elvárásomat túlszárnyalta.

Vince McMahon Reaction mém kéne ide, hogy megfelelően tudjam érzékeltetni a meglepettségemet. Van mélysége a sztorinak. Viszont nincs benne túltolt feminista propaganda. Budapest! Akció!! ÖNREFLEXIÓ!!!4!NÉGY!

Hihetetlenül jól áll neki, hogy mer önmagán és az MCU toposzain nevetni, miközben nem megy le túlzottan debilbe (Igen, rád nézek most Thor: Ragnarok!). A film dedikáltan comic relief karaktere tényleg vicces, miközben drámai is pillanatból is van pár, s ezek nagyon szépen kiegészítik, kiegyensúlyozzák egymást.

Számomra egyértelműen a nyár meglepetése a Black Widow, ha tudják továbbra is tartani ezt a színvonalat, nem fogom bánni, hogy még mindig “ezt kell nézzük”.